Handige tips voor uw verhuis!
Vergelijk gratis offertes van verhuizers en bespaar!
Wat te doen bij verhuis?
Wanneer het tijd is om te verhuizen, dan zijn er vele dingen die uw aandacht opeisen. Zo vergt niet alleen het inpakken van uw inboedel veel tijd, maar dient u tevens diverse zaken af te sluiten en door te geven aan instanties. Denk hierbij aan het afsluiten van het water, het afmelden van de elektriciteit, of het doorgeven van een adreswijziging. Wij begrijpen dat het lastig kan zijn om de regelgeving hierover precies uit te zoeken. Daarom vindt u op deze pagina tips, zodat de verhuis snel en soepel verloopt. Hulp nodig van een verhuisfirma?
U ontvangt dan spoedig gratis en vrijblijvende offertes! Bespaar op de kosten door offertes te vergelijken van verhuisspecialisten uit uw regio.
Verhuis water
Wanneer u gaat verhuizen, dan dient u in België de Watergroep hiervan op de hoogte te stellen. Dit dient schriftelijk te gebeuren, via een formulier dat u op hun website vindt. Hierbij zijn twee verschillende opties mogelijk. De eerste is een formulier voor het overnemen van het abonnement. Dit gebruikt u indien de nieuwe bewoners van uw pand de regeling omtrent het water wil overnemen. Vul samen met de volgende huurder het verhuisformulier in. De tweede optie is voor als u gaat verhuizen en er geen nieuwe huurder is, of deze het abonnement niet wil gebruiken. Vul dan het aanvraagformulier voor het afsluiten van het water in. Wanneer u de verhuis niet aangeeft, dan blijft u verantwoordelijk voor alle kosten, schade en het water verbruik. Pas als u een eindafrekening van de Watergroep hebt ontvangen, is de afhandeling volledig afgerond. Hebt u hier hulp bij nodig? Een specialist van onze verhuisfirma helpt u graag verder.
Verhuis elektriciteit
Naast het water dient u tevens de afspraken over uw elektriciteit te regelen bij een verhuis. Dit kunnen wij bij de verhuisfirma helaas niet voor u regelen. Gelukkig is het omzetten van de elektriciteit niet heel ingewikkeld, omdat dit voor alle stroomaanbieders gelijk is geregeld bij de VREG. U dient voor de verhuis van de elektriciteit alleen het zogeheten energieovernamedocument in te vullen. Hierin worden de meterstanden aangegeven, en draait u niet op voor de kosten van het verbruik van de nieuwe bewoners. U moet voor de juiste afhandeling het document twee keer printen en die samen met de volgende huurder invullen. Bel vervolgens binnen 7 dagen na het verhuizen uw oude energieleverancier om de meterstanden door te geven. Deze kan daarop de eindrekening opstellen. Tot slot dient u ook uw nieuwe energiecontract af te handelen, u kunt daarbij kiezen voor een doorlopend contract met uw huidige energieleverancier, of een nieuw energiecontract.
Meterstanden verhuis
Zoals hierboven aangegeven dient u bij een verhuis de meterstanden door te geven aan de betreffende energie aanbieder. Zorg ervoor dat u voordat u de meterstanden aangeeft, u de verhuis al – eventueel via de verhuisfirma – heeft aangemeld. Hiermee voorkomt u problemen achteraf, en u krijgt zo tevens hulp van de leverancier. Geef altijd de volledige gegevens door, zowel van uw oude pand als het nieuwe pand. Dit kunt u het beste in de week voor het verhuizen doen, en anders een week na de verhuis. Als u de meterstanden hebt doorgegeven zal de aanbieder uw verhuis willen bevestigen, waarna u de eindafrekening krijgt toegestuurd. Vervolgens krijgt u een maand later de eerste voorschotfactuur van de nieuwe woning, mits u bij dezelfde aanbieder blijft.
Adreswijziging doorgeven
Naast het opgeven van uw water, elektriciteit en meterstanden, is er nog een belangrijke taak die wij bij de verhuisfirma niet voor u kunnen afhandelen. Dit is het doorgeven van uw adreswijziging. Dit dient u altijd tijdig te doen, zelfs wanneer u binnen dezelfde gemeente gaat verhuizen. Bent u al verhuisd? Dan dient u binnen acht dagen het adres aan te geven bij de dienst bevolking van uw nieuwe woonplaats. Het is mogelijk om dit schriftelijk, per fax of mondeling te doen. U dient zich hierbij te allen tijde op de juiste wijze te identificeren met uw persoonsgegevens en uw rijksregisternummer. Voor een heel gezin is het voldoende dat één meerderjarig lid de adreswijziging aangeeft. Vervolgens zal de gemeente middels een wijkagent of andere ambtenaar de adreswijziging controleren, waarna dit gewijzigd kan worden in het gemeentelijke bevolkingsregister en het rijksregister. Daarna moet u zich melden bij de dienst bevolking, zodat uw identiteitskaart kan worden aangepast. Hierna worden automatisch de meest belangrijke sociale instanties verwittigd.
Heb ik recht op een dag klein verlet als ik verhuis?
Volgens de wet moet aan werknemers in bepaalde gevallen een dag vrij worden toegekend met behoud van het loon, wanneer dit nodig is naar aanleiding van bepaalde familiale gebeurtenissen. Dit zijn onder andere het eigen huwelijk, geboorte en heilige communie van de eigen kinderen, en het overlijden van de levenspartner. Deze vrije dagen worden aangeduid met de term klein verlet. Onder de standaard voorwaarden van deze klein verlet regeling valt niet afwezigheid vanwege een verhuis. Het is echter mogelijk dat uw werkgever er op dit gebied een soepelere regelgeving op nahoudt. Vraag dit na bij de personeelsregistratie, zijn er soepelere voorwaarden vastgesteld? Dan hebt u hier ook automatisch recht op.
Wie verwittigen bij verhuis
Wanneer u gaat verhuizen, dan dient u diverse instanties te verwittigen van de adreswijziging. Zodra u uw adreswijziging hebt doorgegeven bij de dienst bevolking, worden automatisch verscheidene instanties aangeschreven zoals de sociale zekerheidsinstelling, het ziekenfonds, fondsen voor bestaanszekerheid, Kind en Gezin, en de gewestelijke huisvesting maatschappijen. Andere instellingen dient u zelf aan te schrijven. Denk hierbij aan uw werkgever, de diverse nutsbedrijven (gas, water, elektriciteit), kabelmaatschappijen, en bank- en verzekeringsmaatschappijen. Hebt u geen idee of u alles voldoende hebt doorgegeven? Vraag dan een van de specialisten van onze verhuisfirma om tips of bekijk onze pagina met een verhuis checklist.