Naar Duitsland verhuizen?
Vergelijk gratis offertes van verhuizers en bespaar!
Vergelijk gratis offertes van verhuizers en bespaar!
Iedereen denkt er wel eens aan: laten we verhuizen naar het buitenland! Gaat u daadwerkelijk verhuizen naar Duitsland? Het is natuurlijk relatief dichtbij, maar uw verhuis is nog steeds internationaal. Hier komt dus veel bij kijken. Wij hebben daarom voor u een kort artikel gemaakt waarin u de belangrijkste informatie krijgt voorgeschoteld. Wij adviseren u deze door te nemen alvorens u meerdere offertes gaat vergelijken voor uw verhuizing.
U ontvangt dan gratis offertes van internationale verhuisfirma’s. Waarom zou u naar Duitsland verhuizen? U kunt tientallen redenen bedenken, de meest voorkomende zijn: de huizen zijn goedkoper, goedkope bouwgrond, goedkoper autorijden, fiscale voordelen, goede gezondheidszorg, lage hypotheeklasten en kindergeld. Waar let u op tijdens uw verhuis naar Duitsland? Deze checklist is onmisbaar voor uw verhuis!
Voor uw verhuis naar Duitsland moet een hoop geregeld worden. In België kunt u al een hoop regelen ter voorbereiding. Zo moet u zich uitschrijven bij uw gemeente. Daarnaast is het van belang dat u daar een Verklaring omtrent Gedrag aanvraagt. Ook het uittreksel van het geboorteregister kan bij de gemeente aangevraagd worden. Naast natuurlijk het opzeggen van allerlei contracten in België, moet u ook de diverse instanties informeren. Welke documenten regelt u voor uw verhuis? En wat regelt u voor uw kinderen?
Behalve EU-burgers (en IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland) moet iedereen die langer dan drie maanden in Duitsland wil verblijven een verblijfsvergunning aanvragen. Bent u een EU- burger, dan is het inschrijven via een lokale ‘Einwohnermeldeamt’, het registratiekantoor, voldoende. De verblijfsvergunning kunt u aanvragen bij een lokaal immigratiekantoor (Ausländeramt). Wanneer u een verblijfsvergunning wilt aanvragen schrijft u zich eerst in bij een lokaal registratiekantoor, de Einwohnermeldeamt. Het is handig dat u eerst de immigratiedienst in uw regio even belt, dan weet u precies welke documenten u mee kan nemen. Houd er rekening mee dat u bij het immigratiekantoor erg lang in de wachtrij staat!
Wat moet er gebeuren na uw verhuis? Als u het verhuizen (met de verhuisfirma) achter de rug heeft, moet er alsnog een hoop worden geregeld. Als bovenstaande verblijfsvergunning is geregeld is het belangrijkste in ieder geval gedaan. Denk echter ook aan zaken als het internationaal erfrecht. Wanneer u bent geëmigreerd valt het namelijk onder de Duitse erfrechtregels. Eenmaal in Duitsland aangekomen is het mogelijk dat u bij een verzekeringsagent informeert over het belastingsysteem, de autoverzekering en de autoregistratie. Daarnaast is het vanzelfsprekend dat u de aanmelding bij de scholen regelt. Na een aantal jaren is het zelfs mogelijk dat u een Duitse nationaliteit aanvraagt, dat is pas internationaal.
Moet ik mijn spullen internationaal verzekeren voor mijn verhuis? Het is van belang dat u al uw helpers (ongevallenverzekering) en spullen (inboedelverzekering) goed gaat verzekeren. Informeer bij het verhuizen naar Duitsland goed bij uw verzekeringmaatschappij. Het is beter dat u uw spullen iets teveel laat verzekeren tijdens het verhuizen, dan dat u erachter komt dat u zelf voor alle schade op kan draaien. Wordt uw verhuis geregeld door een verhuisfirma? Dan is het handig dat u bij een verhuisfirma naar het verzekeren informeert. Zorgeloos verhuizen naar Duitsland is goed mogelijk met een verhuisfirma uit ons netwerk. Vergelijk vrijblijvend offertes van diverse verhuisfirma’s uit uw regio. Vergelijk deze op prijs, voorwaarden en aanbod.
Wat is voor mijn verhuis handig om te weten over Duitsers? Ten opzichte van Belgen (of in nog grotere mate de Nederlanders) zijn de Duitsers over het algemeen vrij formeel. Wees dus niet direct heel openhartig, maar stel uw bescheiden op. Indien u beleefd groet en small talk houdt dan is het vrij gemakkelijk om het eerste contact te leggen. Verwacht in Duitsland dus niet meteen een hecht contact met de buren. Duitsers hebben vaak een hechte band met de buurtgemeenschap. Komt u er als vreemdeling wonen, dan kan het soms moeilijk zijn om daar volledig in te burgeren. Tip is daarnaast dat u zo snel mogelijk de taal leert. Dit kan de barrière tussen de Duitsers en u verkleinen. Zelfs dan kan het nog jaren duren voordat u volledig bent opgenomen in de gemeenschap.
Hoe regelt u het verhuis van uw huisdier? Vraag bij de dierenarts een EU-paspoort aan voor uw hond of kat. Daarnaast is het van belang dat uw hond of kat ingeënt is tegen rabiës. Ook is het verplicht dat het dier is gechipt. Afhankelijk van het land gelden er regels. Tip voor het verhuizen van uw huisdier is dat u het huisdier vier uren voor vertrek niets meer te drinken geeft. Daarnaast heeft een hond of kat soms last van lucht- of reisziekte, geef ze dus een licht verteerbare maaltijd. Nu werkelijk aan alles is gedacht kan de reis (met de verhuisfirma) beginnen.
Gaat u naar Duitsland verhuizen? Dan staat u een groot avontuur te wachten. Een verhuizing naar het buitenland vraagt veel geregel en een goede planning: laat u daarom helpen door professionele verhuizers. Bent u op zoek naar een verhuisbedrijf ervaren in internationale verhuizingen? Vul dan snel het offerteformulier in. Hiermee doet u in één keer een vrijblijvende offerte aanvraag bij maximaal 6 bedrijven uit uw regio. Vergelijk de verschillende kosten en kies zo gemakkelijk voor de verhuizer met het beste aanbod. Het aanvragen van offertes kost u niets en is helemaal vrijblijvend: u zit dus nergens aan vast!